Fokus på barnfrid och samverkan: Konferens om barn som bevittnat våld samlade yrkesverksamma och forskare

I förra veckan samlades 150 personer från socialtjänsten, skolan, förskolan, vården, polisen och universitetet för en heldagskonferens med fokus på barn som bevittnar våld i hemmet. Dagen bjöd på både aktuell forskning och konkreta exempel från verksamheter som arbetar i frontlinjen med att skydda barn och säkerställa deras rättigheter.

För att kunna ge barn det skydd och stöd de har behöver och rätt till krävs att vi arbetar tillsammans över professionsgränserna. Den här dagen visar hur mycket kraft som finns när socialtjänst, rättsväsende och forskning möts.

Maria Grönte
Konferensarrangör
Socionom VID BarnaHus i Malmö, Fil. lic i socialt arbete

Konferensen inleddes med en introduktion följt av en föreläsning av Maria Kläfverud, universitetslektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet. Hon presenterade sin avhandling Iscensätta barnperspektiv: Före, under och efter Barnahusbesök, där hon visade hur barnets röst kan få utrymme – eller tystas – i de strukturer som omgärdar Barnahusens arbete.

Förmiddagen fortsatte med ett omfattande praktikpass där representanter från socialtjänst, polis, åklagare och BUP beskrev sina arbetsmetoder i ärenden som rör barn som bevittnat våld i familjen. Medverkande från bland annat Malmö stad, Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Region Skåne delade med sig av framgångsexempel på fungerande samverkan och lyfte också fram utmaningar i det tvärprofessionella arbetet.

Som socionom ser jag hur komplexa dessa ärenden är – men också hur avgörande det är att vi inte fastnar i våra stuprör. Det är viktigt att vi har god kunskap om varandras arbetsprocesser både för att underlätta för varandra men framför allt för att våra klienter, d.v.s. barn och föräldrar, ska få ett så bra omhändertagande genom dessa svåra processer som möjligt.

Maria Grönte

Efter lunch presenterade Mikaela Magnusson, universitetslektor vid Göteborgs universitet, sin forskning om implementeringen av barnfridsbrottet. Hon visade på både framsteg och brister i rättsprocessens förmåga att tillgodose barns rättigheter.

Torkel Richert hälsade välkomna och höll i konferensens inledning.
Maria Grönte och Torkel Richert.

Därefter tog forskare från Malmö universitet Caroline Mellgren och Tobias Fläder vid och berättade om det pågående projektet Trygg relation – Fri från våld, som undersöker insatser för att förebygga våld i nära relationer. Här finns Malmö stads informationssida om projektet.

Eftermiddagens fika och mingel gav deltagarna möjlighet att nätverka innan Maria Grönte, socionom vid Barnahus i Malmö, talade om hur socialsekreterare kan arbeta för att engagera pappor i utredningar om våld. Konferensen avrundades med ett panelsamtal där publiken fick möjlighet att ställa frågor till dagens talare. Samtalet kom till stor del att handla om hur olika professioner kan förbereda sig och bemöta barnet utifrån dess individuella behov och förutsättningar – såsom ålder, diagnoser eller andra omständigheter.

Stämningen under dagen präglades av engagemang, kunskapsutbyte och en gemensam vilja att stärka barnets ställning när våld sker i hemmet. Många deltagare betonade vikten av att forskningen når ut i praktiken – och att samverkan mellan olika yrkesgrupper är avgörande för att skydda barn och erbjuda rätt stöd.

En av forskarskolans viktigaste uppgifter är att skapa mötesplatser mellan forskning och praktik – och dagens konferens är ett utmärkt exempel på hur den typen av kunskapsutbyte kan se ut.

Torkel Richert
Universitetsambassadör i Forskarskolan
Docent i socialt arbete vid Malmö universitet

Fokus på barnfrid och samverkan: Konferens om barn som bevittnat våld samlade yrkesverksamma och forskare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *