Universitet och äldreomsorg berikar varandra
Socialhögskolan vid Lunds universitet har nyligen haft äran att välkomna Sarah Penney från Ulster University i Belfast, för ett besök arrangerat av Linda Arvidsson från Forskarskolan FYS tillsammans med andra doktorander vid Socialhögskolan inom äldreområdet. Sarah är doktorand och en erfaren utbildare inom ledarskapsprogrammet ”My Home Life,” som syftar till att förbättra kvaliteten, säkerheten och tryggheten inom äldreomsorgen i hela Storbritannien.
Deltagandet i FYS och mer specifikt en kursuppgift i en forskarutbildningskurs har lett till ett inspirerande utbyte med Ulster University. När jag i mitt forskningsarbete kom över artiklar från Ulster University upptäckte jag organisationen, som fokuserar på att förbättra levnadsvillkoren för äldre i Storbritannien. Tack vare ett stipendium för internationellt utbyte fick vi doktorander på Socialhögskolan möjlighet att undersöka hur universitet och äldreomsorg samverkar, med ’My Home Life’ som ett exempel.
Linda Arvidsson, FYS-doktorand och utvecklingssekreterare i Malmö stad
Sarah bjöds in för att tala om hur samarbetet mellan universitet och äldreomsorg kan skapa ömsesidigt lärande och kvalitetsutveckling. Programmet ”My Home Life” erbjuder utbildning för första linjens chefer på äldreboenden, med fokus på att stödja dem i deras arbete med personal och omsorg för äldre och deras anhöriga. Det finns stora möjligheter att tillämpa lärdomarna från Storbritannien även i svensk äldreomsorg.
Through the collaboration between academia and eldery care, we aim to put research into practice to improve care for the elderly and their families. The ’My Home Life’ program demonstrates how universities and care organizations can enrich each other to create safer and higher-quality elder care.
Sarah Penney, lektor på Ulster University i Nordirland
Sarahs besök finansierades av ett internationaliseringsstipendium från Lunds universitet och inkluderade möten med både anställda i Malmö stad och forskare vid Socialhögskolan i Lund. Besöket gav deltagarna möjlighet att utbyta idéer och diskutera hur forskning kan implementeras i praktiken för att förbättra äldreomsorgen.
Samarbetet mellan akademi och praktik är särskilt relevant nu när den nya socialtjänstlagen i Sverige föreslår att socialtjänstens arbete ska bygga på beprövad erfarenhet. ”My Home Life” är ett inspirerande exempel på hur forskning kan tillämpas praktiskt för att stärka vården, något som kan ge värdefulla insikter för svensk äldreomsorg.
För mer information om ”My Home Life,” besök www.myhomelifeni.co.uk.
Ledarskapsutbildningen: Stödprogram för ledare – My Home Life (myhomelifeni.co.uk)
Ramverket de arbetar med: Forskning – Mitt hemliv England (myhomelife.org.uk)
Kontakter vid Ulster University är Professor Assumpta Ryan – Professor i åldrande och hälsa – medarbetare (ulster.ac.uk) och Sarah Penney – Universitetsadjunkt i omvårdnad – personal (ulster.ac.uk).